Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Ομιλία βουλευτή Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλου, στην πρόταση νόμου για την τροποποίηση του ν.3213/2003 για τις δηλώσεις πόθεν έσχες


Ο πολιτικός κόσμος και το πολιτικό σύστημα δεν πάσχουν από την έλλειψη νόμων ή την κακή διατύπωσή τους.
Για την αναξιοπιστία, τη διαφθορά ή την κρίση των θεσμών, πρωτίστως απουσιάζει η πολιτική βούληση ρήξης με το παρελθόν και απόδοσης ευθυνών.
Να αποδοθούν ευθύνες και να καταλογιστούν πράξεις και ποινές στα πολιτικά πρόσωπα και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στις υποθέσεις σκανδάλων, που ταλάνισαν στο πρόσφατο παρελθόν, τη δημόσια ζωή.
Το πόθεν έσχες είναι ένας από τους πυλώνες, οι οποίοι θα μπορούσαν να στηρίξουν αποτελεσματικά την αξιοπιστία και τη διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα και τη δημόσια ζωή του τόπου.
Οι άλλοι δύο είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και ένας ουσιαστικός και σε βάθος έλεγχος των ροών πολιτικού χρήματος.
Σε κόμματα και σε πολιτικούς.
Το πρόβλημα του πολιτικού συστήματος είναι πρόβλημα τριγωνικής σχέσης.
Είναι η λεγόμενη διαπλοκή. 
Χρήμα επενδύεται στην παραγωγή ελεγχόμενης ενημέρωσης από τα ΜΜΕ.
Η ελεγχόμενη ενημέρωση προσανατολίζεται στην παραγωγή συγκεκριμένης πολιτικής.
Η συγκεκριμένη πολιτική υλοποιεί τους στόχους και εξυπηρετεί τα συμφέροντα τραπεζιτών, μεγαλοεργολάβων, εφοπλιστών και ιδιοκτητών ΜΜΕ για την παραγωγή χρήματος και την ενίσχυση της παρασκηνιακής δύναμης και των κεφαλαίων τους.
Ο φαύλος αυτός κύκλος ποδηγετεί τις εξελίξεις στη χώρα, ερήμην του λαϊκού παράγοντα και εναντίον των αρχών της δημοκρατίας, της ισότητας και της διαφάνειας. Η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία, αποπειράται να θεραπεύσει το νομοθετικό πλαίσιο για το πόθεν έσχες και τους υπόχρεους για την κατάθεση τέτοιας δήλωσης. Για να μην μείνει γράμμα κενό, προαπαιτεί την πολιτική βούληση και τη θέληση εφαρμογής των νόμων και του καταλογισμού ευθυνών. 
Θεωρώ ότι δίπλα στις προτεινόμενες ρυθμίσεις πρέπει να υπάρξουν συμπληρώσεις και κατοχυρώσεις και ενίσχυση του πλέγματος διαφάνειας και λογοδοσίας. 
Να υπάρξει ονομαστικοποίηση του μετοχικού κεφαλαίου όλων των εταιριών και ειδικά των εταιριών ΜΜΕ, αλλά και όσων εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με αναθέσεις δημοσίων έργων. 
Να δημιουργηθεί αυτοτελής ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όπου θα αναρτώνται διαρκώς και αδιάλειπτα όλα τα πόθεν έσχες και για όλο το διάστημα υποχρέωσης κατάθεσής τους. 
Με αυτόν τον τρόπο, οι δηλώσεις θα είναι προσιτές και συγκρίσιμες, σε κάθε ενδιαφερόμενο, διαρκώς, χωρίς χρονικούς περιορισμούς ή άλλα προαπαιτούμενα. Να επεκταθεί η υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες και η καθιέρωση περιουσιολογίου, στα κόμματα. 
Διαφάνεια και λογοδοσία, όπως επίσης και απόδοση των αναλογούντων φόρων, προκύπτει και από την καθιέρωση ρητής απαγόρευσης συμμετοχής πολιτικού προσώπου και συγγενών του, στη σύσταση, τη συμμετοχή, τη διοίκηση και τις συναλλαγές υπεράκτιας (off shore) εταιρίας. 
Και η έμμεση συμμετοχή με τη χρησιμοποίηση παρένθετων προσώπων, τα οποία έχουν το ρόλο αχυρανθρώπων, εμπίπτει και στην άρση επαγγελματικού απορρήτου που εισάγουν οι τροποποιήσεις που σήμερα συζητούμε. 
Και αυτό θα είχε κάποιο αντίκρισμα, γιατί συνήθως, η διοίκηση και η συμμετοχή σε off shore εταιρίες γίνονται μέσω δικηγόρων ή λογιστών ή των νομικών τους προσώπων, που υποτίθεται ότι δεσμεύονται από επαγγελματικό απόρρητο. Στο σημείο αυτό, χρειάζεται πολιτική βούληση και πυγμή και συντονισμός με τις διεθνείς προσπάθειες να αρθεί η ομερτά που καλύπτει τα κατ' επίφαση νόμιμα αλλά διόλου ηθικά της φοροαποφυγής και του πλυντηρίου χρήματος, όπως αυτά συντελούνται μέσα από τις off shore εταιρίες. Μόνο με έναν τέτοιο συνδυασμό, ένα τέτοιο πλέγμα θεσμών και νόμων, που θα αποτελούσαν οπλοστάσιο προστασίας της δημόσιας ζωής, θα μπορούσαμε να ατενίζουμε με κάποια αισιοδοξία την αποκατάσταση του κύρους και της χαμένης τιμής της πολιτικής. 
Εν κατακλείδι, υπερψηφίζουμε τις τροποποιήσεις που προτείνονται, ευελπιστούμε ότι ο νόμος θα περάσεις τις Συμπληγάδες της μεμψιμοιρίας και της έλλειψης πολιτικής βούλησης, και σε κάθε περίπτωση επιμένουμε σε ένα αυστηρό πλαίσιο με τα χαρακτηριστικά που ανέφερα νωρίτερα: Καίρια και ουσιαστική καταγραφή περιουσιακών στοιχείων για όλους, συνεχής δημοσίευση για κατοχύρωση της διαφάνειας, συντονισμός νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος σε off shore εταιρίες και φορολογικούς παραδείσους. 

(ακολουθεί το σχέδιο νόμου). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου